13 Ağustos 2011 Cumartesi

CM Punk'ın Değeri

     Son zamanlarda bir CM Punk firtinasi aldi basini gidiyor. Neden boyle oldu ? CM Punk'in WWE acisindan onemi ne ? Bu yazida bunu inceleyecegim. 

     Oncelikle CM Punk kimdir ? Kendini ROH'ta tanitmaya baslayan. TNA'de gelistiren. WWE'de ise en ust noktaya cikan bir guresci. WWE yerine TNA'i secmedigi icin oldukca sansli olmali. 2005'te 9 ay Ohio Valley Wrestling'de egitildikten sonra 2006'da WWE'ye bagli olan ECW brand'ine debut yapiyordu. Ayni ondan 4 yil once RAW'a draft olup debut yapan Randy Orton'in gibi debut'unda Stevie Richards'i yeniyordu CM Punk. ECW debut'undan 5 ay sonra Survivor Series'te Hardy Boyz ve DX ile 5 vs 5 maca cikti ve hicbir elenme olmadan maci kazandilar. O macta Triple H'in, Punk'i WWE'nin gelecegi olarak seyircilere tanitmasi ilginc bir ayrinti. 2007'de ECW Champion oldu. 2008'de Mr. Money in the Bank olup ilk kez World Heavyweight Champion olmayi basardi. Ardindan Kofi Kingston ile World Tag Team Champion oldu. 2009'da once Intercontinental Champion oluyordu, ardindan da tekrar Money in the Bank kazanan Punk seneye adini altim harflerle yazdiracakti. Extreme Rules'ta Jeff Hardy'nin daha yeni kazandigi WHC kemerine cash'in yaparak hem harika bir heel turn yapiyordu hem de bana gore gelmis gecmis en iyi cash-in'e imza atiyordu. Boylece 2. kez WHC oldu. Night of Champions'ta kemeri kaybedip SummerSlam'de geri aliyordu. 3. kez de World Heavyweight Champion oldugu 2009 yilinda W.O.N'un yilin feud'u ve en iyi gimmick odullerini aliyordu. Bu guzel seylerin ardindan ise oldukca sacma bir senaryoya dahil oldu. Luke Gallows, Serena ve Joey Mercury ile birlikte S.E.S olarak bir sure devam etti. S.E.S bittikten sonra ise akilda kalan tek etkinligi Nexus'in lideri olmasiydi. Bir sure sonra bu da yalan oldu.

     Iste tam bu noktada CM Punk'in, John Cena ile arasinda olan olaylar patlamak uzereydi. Kontratinin bitmek uzere oldugu zamanlarda artik herkes Punk gidecek mi kalacak mi sorularini birbirlerine soruyordu. Money in the Bank PPV tam da onun kontratinin bittigi geceye denk geliyordu. Ayrica daha buyuk bir nokta ise bu ppv'un CM Punk'in sehri olan Chicago'da yapilacagiydi. Bunlar bile orada guzel seylerin olacagina isaret iken, Punk internet yoluyla o gece orada cok iyi seyler olacak diyordu. MITB'den once CM Punk oyle birsey yapti ki, suan bu yaziya konu oluyor. Stone Cold devrinden sonra ilk defa biri Vince McMahon'a bu derece sert karsi cikmisti. Daha sonra Money in the Bank'te WWE kemeri ile WWE'den ayrildi ve sonrasinda Triple H'in ele aldigi yeni yonetim sayesinde tekrar geri alindi.

     Bu olaylarin onemi ne peki ? Stone Cold'un Attitude Era'da, WWE'nin reytinglerinin en yuksek oldugu zamanlarda Vince McMahon'a neler yaptigini hepimiz biliyoruz. Guresci olmamasina ragmen Vince ile Stone Cold arasindaki bu feud gelmis gecmis en iyilerden. Stone Cold'dan sonra Vince McMahon'a kafa tutanlar oldu. Bunlarin en buyugu DX'ti. Onlarin da yaptiklari hep sakaydi. Saka ile Vince'e eziyet ediyorlardi. CM Punk ile aralarindaki fark ta bu. CM Punk'in, Vince ve WWE'yi yerin dibine soktugu efsane promo o kadar gercekciydi ki, bir an beni bile acaba ? demeye zorladi. Bu promo o kadar muazzamdi ki bircok efsane guresci bile bunun gelmis gecmis en iyi promo oldugunu soyledi. Bu tip promolar gures tarihinde cok nadirdir ve izleyenlerin tuylerini diken diken eder. Promo sonrasi da Vince McMahon ile yuzlesen CM Punk, inanilmaz basarili sekilde sergiliyordu yazilanlari. Bu iste bu kadar iyi olan birine yeni kontrat ayarlamamak yapilacak en aptalca sey olurdu. WWE Universe'in en sevdigi ama ayni zamanda en sevmedigi superstarlardan biri olan John Cena'yi cheer'larda bastirmayi basardi Punk. Ozellikle Money in the Bank'te gerceklestirdigi entrance son yillarin en iyilerinden di. Tipik olarak John Cena, Randy Orton disinda bir guresci ilk defa bu kadar iyi cheer aliyordu son zamanlarda.

     CM Punk'in birden WWE'nin zirvesine oturmasinin WWE acisindan onemine gecersek ise ilk olarak reyting diyebiliriz. Herkes CM Punk'in ne kadar iyi bir guresci oldugunu biliyordu ve onun harcandiginin farkindaydi. Her gittigi sehirde illa ki destek alan bu guresciyi hakettigi yere koymalari uzun zaman aldi. WWE, Punk'in farkinda degildi demek yanlis olur ama neden onu kemerden uzak tuttular anlamak mumkun degildi.  WWE icin iyi bir reyting faktoru olmasinin disinda gercekten de sirketin kalitesini artiran bir guresci Punk. Son yillarda WWE'nin yaptigi anlamsiz ve reyting dusuren senaryolardan dolayi bazi izleyiciler TNA'e yoneldi. Ardindan ise TNA, WWE'den daha kaliteli demeye basladilar. CM Punk ise artik butun dikkatleri WWE'ye ceken ilk adam oldu. Yeni devri baslatan adam olan CM Punk'in WWE acisindan onemini de anlamis oluyoruz boylece. Ondan sonra olan bircok guzel olay ve mac ise hepimizi tatmin ediyor. WWE buyuk bir yukseliste ve bunun ana sebebi CM Punk. Tabiki boyle guzel bir senaryo yazan booker'lari da tebrik etmek lazim. CM Punk suan icin WWE'nin zirvesinde ve sirketin en onemli adami. SummerSlam'de Cena'nin mi yoksa Punk'in mi gercek WWE Champion olacagini gorecegiz. CM Punk kaybetse bile artik birkac yil boyunca hep zirvede olacaktir.

3 yorum:

  1. Punk'ın ben de bundan sonra uzun bir dönem Raw'ın yürümesinde başrol oynayacağını düşünüyorum. Yani WWE title için olmasa da HHH vs Punk (ki bu Cena vs Punk feudunu sollar) ya da değişik feudlar oluşabilir. Punk zaten kanıtlaması gerektiğini kanıtladı, daha önce de kötü bir süreçten geçti şimdi uzun süre Raw'ın başında kalmalı.

    YanıtlaSil
  2. güzel yazı eline koluna sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. güzel yazı :D punk wwede bazı şeyleri dğiştiren adam oldu.wwenin belki o eski skıcılığından kurtulursa bunu punka borçlular.ztn cm punk 1 yıl büyük ihtimal rawın yeni yüzü olur wweninde 1 numaralı güreşcisi olur bu gidişle

    YanıtlaSil