5 Ağustos 2011 Cuma

Samoa Güreş Ailesi Köşe Yazısı 1. Kısım

WWE ve oncesinde, bulundugu federasyona her zaman en iyisini vermeye calisan ve adindan soz ettiren bircok gures ailesi vardi. Bunlardan en unluleri Hart ve Von Erich aileleridir. Gercekten ikiside oldukca basarili bir aileydi ancak benim bu yazida bahsedecegim aile muhtemelen diger iki aileyi genele bakinca domine edebilecek bir aile. Evet... bahsettigim Samoa gures ailesi. Suan bile devam eden bireyleri bulunan bu ailenin onemli bireylerini gelin birlikte taniyalim.

'High Chief' Peter Maivia


     Iste butun bunlardan soz etmemizin ana sebebi olan guresci. Rocky Johnson'in babasi, The Rock'in dedesi, 'High Chief' Peter Maivia. Peter Maivia gures disinda NWA'in Hawaii'deki promotion'inin basindaki adamdi. Peter Maivia'nin vucudunda yerel kabilelerin yaptigi sembollerden dovmeler vardi. High Chief statusunu belirtiyordu bunlar. Peter Maivia'nin esi, The Rock'in anneannesi Leah Maivia'dir. Leah'i en son 2008 WWE Hall of Fame toreninde gormustuk. Kisa bir sure sonrada hayata gozlerini yumdu. Leah'da Peter ile beraber organizatordu Hawaii'de. Shawn Michaels'i yillar once Hawaii'de gurestiren kisiydi Leah.  Peter Maivia, kizinin Rocky Johnson ile olan iliskisini onaylamiyordu ancak birseyde demek istemiyordu. Kader bu ya, olacagi boyleymis ve bize gelmis gecmis en buyuk superstarlardan biri olan The Rock'i izlettirdi. Peter Maivia, Wild Samoan'larin babasi Amituanai ile de kan kardestir ve bu zaten Samoa ailesini yaratan etkendir.  Peter, NWA'in bircok farkli promotionlarinda oldukca cok kemer alma basarisini gosterdi. Peter Maivia'nin 2008 WWE Hall of Fame sinifindan oldugunu birkez daha hatirlatmakta fayda var.

Rocky Johnson

     Maivia tarafi ile devam edelim. Rocky Johnson, Maivia ailesinin ikinci buyuk gurescisi. Kanadali gurescinin en bilinen iki yani var. Birincisi The Rock'in babasi olmasi, ikincisi ise Tony Atlas ile WWE'nin ilk siyahi Tag Team sampiyonlari olmasi. Rocky'nin profesyonel kariyerine baslangici 1960'lar da basladi ve 70'lerde artik adindan cok soz ettiren bir guresi olarak NWA'de guresti. Terry Funk ve Harley Race ile guzel feud'lari oldu. Ardindan WWF'de en buyuk feudlari Greg Valentine, Don Muraco, Mike Sharpe gibi gurescilere karsi oldu. WWF'de ilk defa tag team olarak sampiyon oldular Tony Atlas ile. 1991 yilinda kariyerine son noktayi koydu. Oglu The Rock'in suanki konumuna gelmesindeki en etkin kisiydi. The Rock'i Amerikan futbolundan, gurese yonlendirdi. Emekliliginden sonra ise Ohio Valley Wrestling'de bir donem antrenor olarak calisti. 2008'de ayni Peter Maivia gibi Rocky'de WWE Hall of Fame'ine girdi. Anoa'i ailesinin Maivia kanadinin buyuk ismidir. Kariyeri boyunca sayisiz sampiyonluklari vardir ama en unutulmazi kendi kuzenleri Wild Samoan'lari yenip Tony Atlas ile tag team sampiyonu olmasidir.

'The Rock' Dwayne Johnson

Hakkinda sayfalarca yazi yazabilecegim, kendimin kisisel favorisi, WWE'nin tum zamanlarda en iyi, en patlama yapan ve en karizmatik gurescisi The Rock'a gecelim. 3. jenerasyon bir superstar. Kaninda gurescilik var. The Rock adindan bu derece soz ettirmesine ragmen aslinda onunla yaristirilan diger gurescilerden cok daha kisa bir kariyer oldu. Suan tamamen aktorluge yonelen Dwayne Johnson, oldukca basarili bir oyunculuk sergiliyor. WWE zamanlarindan zaten ringdeki mikrofon yetenegi ve role cok rahat girebilmesinden dolayi onune acilan aktorluk firsatini degerlendiriyor en iyi sekilde. Samoa ailesinin en taninan uyesi Dwayne, sporculuk kariyerine Amerikan futbolu ile basladi. Basarili bir futbol kariyerinin ardindan babasi Rocky Johnson ona tek bir soru sordu. Guresmek istermisin ? Dwayne evet diyince hersey basliyordu. Inanilmaz gurescilerin bulundugu bu ailede cok iyi gures egitimi aldi. Eski guresci Pat Patterson'in destegi ile WWE'ye ilk adimini atti. Deneme baslarinda oldukca begenildi ve kontrat imzalandi.

     WWE'ye Rocky Maivia adi ile debut yapti. Oldukca renkli bir karakteri canlandiriyordu. Ilginc saclari ve vucudu ile dikkatleri uzerine cekmeyi basarmisti. Ilk maci ise 1996'da Survivor Series'te Hunter Hearst Helmsley (Triple H )'e karsi olmustu. Intercontinental Championship macinda kemeri HHH'den almayi basarmisti. Nation of Domination'a katilarak heel turn'unu gerceklestirdi. 1 yil icinde bircok sey yapti orada. DX ile olan feud'lari unutulamaz. The Rock'in yasadiklarini anlatmaya kalkarsa sayfalar yetmez o yuzden kisaca yasadigi feudlardan bahsedelim. Gelmis gecmis en buyuk feud olarak anilan The Rock vs Stone Cold, en sansasyonel zamanlari oldu Dwayne'in. Onun disinda Triple H ile debut'un dan baslayip sure gelen guzel bir feud'u da vardi. Iyi ve kotu karakteri cok iyi oynuyordu. Face olarak Rock 'n' Sock Connection'i kurdular Mick Foley ile. O da kisa surdu. Bircok mukemmel feud ve mac sonunda The Rock 2004 yilinda WWE'den emekli oldu. Sadece 8 yilda yaptiklari ile suanda en iyilerden biri olarak aniliyor. Hala guresse popularitesini ve kemer sayisinin ne derece olacagini hayal bile etmek istemiyorum. Toplam 9 Dunya sampiyonlugu var. Diger kemerlerinden bahsetmeye bile gerek yok sadece inanilmaz. 2000 yilindaki Royal Rumble'i kazandi. The Rock kisaca gelmis gecmis en iyilerden biri ve Samoa ailesinin belkide en buyuk gururu oldu.

'Wild Samoans' Afa ve Sika Anoa'i

     Bu gures ailesine adini veren Anoa'i tarafinin ilk buyuk gurescilerine gecelim. Oyle bir tag team dusunun ki, gelmis gecmis en basarili kardes tag team'i. Afa ve Sika kardeslerin olusturdugu bu Wild Samoans tag team'i tam 21 kemer kazandilar. 1970'lerde baslayip 90'lara kadar devam eden inanilmaz bir tag team. Babalari ile Peter Maivia kan kardesidir ve bu yuzden hepsi ayni ailenin icinde degerlendiriliyor. Stampede'de baslayip NWA, ardindan da 1980'de WWF'e debut yaptilar. Tito Santana ve Ivan Putski tag team'i ne karsilik mac yaptilar ancak kaybettiler. Daha sonraki macta kazanmayi basardilar. Bir donem ayrilip tekrar geri geldilar WWF'e. 2. gelisleri daha onemli oldu onlar icin. 3 WWF tag team kemeri aldilar bu surecte. Afa'nin oglu Samula bir donem sakatlanan Sika'nin yerine takima katildi. Rocky Johnson ve Tony Atlas'a kemerlerini kaybettikten sonra bir daha WWF'de kemer alamadilar. Onlarla olan feud'lari suan bile en iyi taf team feud'larindan biri olarak gecer. Bircok buyuk ismin egitimini ustlenen Afa ve Sika'nin WWE'nin tarihinde yerleri cok onemlidir. 2007 yilinda WWE Hall of Fame'e girdiler. Afa suan guresle ugrasmiyor ama Sika hala gencleri egitmeye devam ediyor. Facebook profilinde genc yetenekler benimle irtibata gecin yazdi gectigimiz gunlerde. Hala guresci egitmeye devam edecek demektir bu.

'Yokozuna' Rodney Anoa'i

     WWE tarihinin gelmis gecmis en buyuk gurescilerinden birine gecelim simdi. WWE'nin belkide en iyi Super Heavyweight'i. Yokozuna, Anoa'i ailesinin hayatta olmayan fertlerinden biri. Bircok Turk tarafindan internette yanlis bilgiler yuzunden Japon oldugu sanilir. Sadece gimmick'inin Japon sumo gurescisi oldugunu hatirlatmakta tekrar fayda var. Bu kadar iri olup bu denli hizli hareket eden baska bir superstar goremezsiniz WWE'de. Amcasi Afa tarafindan yetistirilen Yokozuna'nin kariyeri biraz olumsuz basladi aslinda. AWA'de Greg Gagne'in kariyerini bitirmisti. WWE'ye debut'ini ise Mr. Fuji menajerligi ile Yokozuna ismiyle yapti. Oldukca etkileyici bir debut yapmisti. Ilk pay-per-view macinda Virgil'i yenmeyi cok kolay basardi. Debut'unun ilk senesinde 1993'da Royal Rumble'a katilan Yokozuna burda tam 7 kisiyi eleyip maci kazaniyordu. WrestleMania 9'da Bret Hart'a karsi WWF sampiyonlugu macina cikti. Hart Sharpshooter ile tam pes ettirecekken Yokozuna'yi, kenardan Mr. Fuji gozune tuz puskurtuyor ve Yokozuna, Hart'i pin edip ilk WWF sampiyonlugunu kazaniyordu. Hemen ardindan Hulk Hogan gelip maca giriyordu. Mr. Fuji bu sefer tuzu yanlislikla Yokozuna'nin gozune puskurttu ve Hogan pin etmeyi basardi. Hogan kemeri resmen calmisti.

Lex Luger, The Undertaker, Earthquake gibi buyuk isimlerle guresen Yokozuna 1995 yilinda Owen Hart ile takim olarak 2 kez tag team kemeri kazandilar. Son zamanlarin JeriShow'u gibi bir tag team'di bu. Ufak adam ve iri adam kombinasyonu. 1996 da Face turn yapti ve 2 yil daha guresti. Yine bircok buyuk isimle rekabete girdi. 1999'da independent olarak kariyerine devam eden Yokozuna 2000 yilinda asiri kilolarinin yarattigi ciddi saglik sorunlarindan dolayi hayata gozlerini yumdu. Oldugunde tam 260 kiloydu. Bu size fazla gelebilir ancak WWF zamanlarinda 350 gibi ciddi kilolardan bahsediliyordu. Anoa'i ailesinin en buyuk uyesi Yokozuna iste buydu.

'Rikishi' Solofa Fatu Jr.

     WWE'de cok fazla kemer alamadan adindan cok soz ettiren Anoa'i ailesi uyelerinden birinde sira. Yokozuna'dan sonra en buyuk Samoa'li Rikishi. WWE oncesi harika bir kariyere sahip olan Solofa Fatu Jr.'in WWE kariyerinde daha cok durmak istiyorum. WWE oncesi farkli alanlarda tam 23 kemeri bulunan Fatu WWE'de sadece 3 kemer aldi. WWE'de o kadar cok karisik stable'lar, organizasyonlar da bulundu ki oldukca zor dusunduruyor hakkinda. Ilk buyuk gimmick'i The Sultan oldu. Iron Sheik ve Bob Backlund'un egittigi psikopat bir gimmcik olan The Sultan'in en buyuk maci WrestleMania 13'de kuzeni Rocky 'The Rock' Maivia'ya karsi Intercontinental kemer maciydi. Maci Rocky kazanmayi bildi. 1999'da suan en cok taninan gimmick'i Rikishi ile WWE'de boy gostermeye basladi. Grand Master Sexay ve Scotty 2 Hotty ile birlikte Too Cool'da bulundu. Kariyerinin en yuksek zamanlari da bu zamanlardi. 2 Tag team kemeri kazandi onlarla. Too Cool'un cok meshur bir dansi vardi ve bunu her defasinda yapiyorlardi. Royal Rumble 2000'i en domine adamlardan biri olan Rikishi, takim arkadaslarini orda yine bir dans sonrasi eleyip ardindan ozur dileyerek barismisti. Too Cool'da Edge, Christian, Kurt Angle gibi isimler feud'a girmistir. Benoit, Val Venis'te cabasi. Sayisiz feud'a giren Rikishi Intercontinental'i de aliyordu. 2004 yilinda WWE'den ciktiktan sonra Japonya'ya gitti. Daha sonra TNA'e gecti Junior Fatu ismiyle. Suanda gurestigi biryer yok. Onemli bir son soz, Umaga'nin abisidir Rikishi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder